29 Eylül 2012 Cumartesi

BORSA


BORSABazı tüccarların ve özellikle sarraflarla değerli kâğıt ve tahvil alışverişleriyle uğraşanların, alım satım ve değişim amacıyla devlet denetimi altında iş yaptıkları yer.
Borsalar, yalnızca hisse senetlerinin değil, başka tür emtiaların (ticarî malların) ve enstrümanların da ticaretinin yapıldığı yerlerdir. Örneğin bono ve tahvillerin genellikle menkul kıymetler borsalarının içersinde ticareti yapıldığı hâlde, döviz ticareti için döviz borsaları (forex, foreign exchange) ya da mal ticareti için emtia borsaları (commodity exchange) vardır. örneğin, pamuk fiyatlarının belirlendiği ve ticaretinin yapıldığı pamuk borsaları vardır (Türkiye’de de, İzmir’de pamuğun vadeli ticaretinin yapılacağı bir vadeli işlemler borsası kurulma aşamasındadır).
Türkiye’de borsanın tarihi Osmanlı’nın son dönemlerine kadar uzanmakla (özellikle bono piyasası) birlikte, 1970 ve 1980′lerin ilk yarısında, mekân olarak Sirkeci Vakıf Han’da bir tür tezgâh üstü piyasa (OTC; Over The Counter) şeklinde faaliyette bulunuyordu (Tezgâh üstü piyasalarda, sermaye piyasasına aracılık eden kurumlar, kendi aralarında, bir borsanın belirleyici kural ve tüzüklerine uyma zorunluluğu duymadan işlem (alım/satım) yaparlar. Bugün en gelişmiş piyasalardan biri olan Amerika Birleşik Devletleri’nde küçük işlem hacmine sahip bazı firmalar, borsa haricinde OTC olarak işlem görürler).
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), konjonktürel gelişmeler sonucu, hisse senetlerinin ticaretinin düzenlenmesi ve standartlaştırılması amacıyla, 1986′da Karaköy-Tophane’de faaliyete geçmiş bulunmaktaydı. Günümüzde, kendi modern binasıyla İstinye’de faaliyetini sürdürmektedir.
İlk zamanlarda az sayıda şirket, düşük işlem hacmi ve Türk ekonomisine endeksli hareket eden İMKB, günümüzde 270′ten fazla şirketin hisse senedi, ortalama 200-300 milyon dolarlık işlem hacmi ve dünya ekonomileriyle entegre bir şekilde faaliyetini sürdürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder