Türkiye’de Uşak üniversitesinde ilk olarak yapılan ve hala çalışmaları devam eden güneş enerjisi ile çalışan araba hakkında bilgi vereceğim.
Uşak üniversitesi olarak gururumuz olan bu arabanın her türlü hareketini ve testlerini yapmış bulunmakta ve başarı adına ödüllerimizi almış bulunmaktayız. Peki sadece güneş enerjisi ile nasıl çalışıyor ve hareket ediyor.
Karmaşık olan bu yapıyı kısaca özetleyelim ve yeni projeler için fikir sahibi olmanızı sağlayalım. Bu araç güneş enerjisinin yanı sıra saf su da kullanmaktadır. Arabanın üzerinde bulunan sizlere güneş enerjisi ile su ısıtan yapıları andıran siyah plakalar mevcuttur. Bu plakalar güneş ışınını siyah yüzey üzerindeki mercekler ile belli noktalarda toplayarak plaka altında bulunan ince levha içindeki suyu ısıtmaya başlar. Bu süre pek uzun olmadığı gibi kısada değildir. Isınan su aynen bir buharlı tren gibi basınçtan faydalanarak araç içindeki motorda bulunan pistonları iterek hareketi sağlar. Bu kontrol tabi ki şoförün kontrolünde gerçekleşen bir olaydır.
Gaz pedalı aslında sadece buhar kazanının ağzını açmaya, kısmaya ve kapamaya ayarlıdır. Aracın hareketini kolaylaştıracak her türlü işlemler bize avantaj sağlayacaktır. Örnek olarak yağlama sistemi, hafif metal yapılar, uygun tekerlekler ve uygun yolcu sayısı.
Araç görünüm olarak ele alınırsa biraz hantal bir sonuç çıkarabilirsiniz fakat gelecek için bu görüntünün aslında hiç bir önemi olmadığını da çok uzun yıllar sonra anlaşılacağına eminim.
Sistem eldeki imkanlar doğrusunda hareketini istenildiği gibi tamamlamış olup güç denemeleri(rampa çıkma, hızlı kalkış vb) yapılmamış ve bu şekilde gelişmeye devam etmektedir. Umarım yakında bu tür arabaların seri üretimlerine başlanır.
Yazar: Sinan UZA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder