7 Nisan 2012 Cumartesi

Eski Simyacılar (Simya’ya Hizmet Edenler)

Hermann Kopp : Soy (asal) olmayan metalleri soy metallere dönüştürmek. filozof taşının ve insan ömrünü sonsuzlaştıracak yaşam iksirinin aramak.
Cabir Bin Hayyan : Atomların kontrol altında parçalanıp değerlerinin değişmesi sonucunda ise metallerin birbirine dönüşebileceğini söylemiştir.
El-Razi : Soda ile potasyum arasındaki farkı bekirtmiş, sülfat asidini bulmuştur, formik asidi, kostik sodayı ve gliserini keşfetmiştir.
Glauber : Sodyum Sülfatı sentezlemiştir. Metal klorürlerin, metalleri tuz asidinde çözerek elde edileceğini göstermiştir. Hidroklorik asidi keşfetti.
İbn-i Sina : Özellikle dönüşümle ilgilenmiştir. Mineralleri; taşlar, ateşte eriyen maddeler, kükürtler ve tuzlar olarak 4 gruba ayırmıştır.
Van Helmont : Suyun temel element olduğuna inanmıştır. Gaz üretimini ilk kez açıkça gerçekleştirmiştir. Deneylerinde teraziyi kullanarak, kimyasal çalışmalara nicel özellik kazandırmıştır.
Johann Joachim Becher : Ateş elementinin yanma sırasında kaçıp giden bir nesne olduğunu varsaydı. Georg Erns Stahl bu nesneye flojiston adını verdi.
Cavendish, Priestler ve Scheele : Karbondioksit, oksijen, klor, metan ve hidrojen gazlarını ayrı gazlar olarak tanımladılar.Cavendish ayrıca gazları yoğunluklarına göre ayırdı. Bu çalışmaların yardımıyla flojiston yıkıldı.
Lavoisier : Lavoisier, metal oksitlerinin daha önce priestley ve Scheele nin keşfettiği oksijen ile metallerin yaptığı bileşikler olduğunu kanıtladı.Kütlenin korunumu yasasını ortaya koydu.
Richter : Birleşme ağırlıkları yasasını buldu.
Proust : Sabit Oranlar Yasasını buldu.
Dalton : Katlı oranlar yasasını buldu.
Amedeo Avagadro : Gaz halindeki birçok elementin birer atomlu değil, ikişer atomlu oldukları ve aynı koşullar altında bulunan gazların eşit haciminde eşit sayıda molekül bulunulacağı varsayımını geliştirdi.
Dimitriy İvanoviş Mendeleyev : İlk kez kimyasal elementlerin periyodik yasasını açıkladı.
H.G. Moseley : X ışını yardımıyla elementlerin atom numaralarını saptayarak Mendeleyev in periyodik tablosundaki boşlukları doldurmaya başladı.
Wilhelm Röntgen : X ışınımını buldu.
Henri Becquerel : Uranyumdaki doğal radyoaktifliği keşfetti.
Max Planck : kuvantum kuramını ortaya attı.
F. Wöhler :Siyanüt bileşikleriyle çalışırken üreyle amonyum siyanatı sentezledi.Bu buluşla izometleşme olgusu ortaya çıktı.
http://www.sorubak.com/blog/eski-simyacilar-simyaya-hizmet-edenler.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder