1 Ekim 2012 Pazartesi

C VİTAMİNİ


Turunçgillerde, domates, karpuz, maydanoz, yeşil biber ve birçok meyve ve sebzede bolca bulunan bir vitamin. C vitamini suda çözünür; sıcaklık, ışık, oksijen ve metallerle temas gibi etkenler de anında bozulmasına neden olur. Çocukların günde 15-20 mg, erginlerinse 75-100 mg almaları gereklidir. Fazlası böbrekler yoluyla dışarıya atılır. İnsan karaciğerinde az miktarda sentezi yapılabilmektedir. Enzimlerin büyük yardımcısıdır. Yaşam için vazgeçilmez olan C vitamini, zehirlerin etkisini yok etmede, hücre arası maddenin oluşmasında, kan damarlarının sağlamlığı ve dayanıklılığının sağlanmasında, sağlıklı deri, bağ doku ve kemiklerin oluşumunda, yaraların iyileşmesinde, kansızlıkta, hemoglobin oluşumunda önemli rol oynar. Kanser oluşumunu geciktirdiği ya da kısmen önlediği iddia edilmektedir.
Eksikliğinde özellikle deride ve mukozalarda kanamalara neden olan iskorbüt hastalığı görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder