Tansiyon, göründüğü gibi kolay bir değil aksine zor ve önemli bir iştir. Bazı noktalara dikkat edilmez ise yanlış ölçmek kaçınılmaz olur. Her aletin bir metodu olduğu gibi tansiyon aletinin de püf noktaları vardır. Ve bunu doğru şekilde yapmak sağlıklı sonuçlar verir.
Tansiyonu ölçülecek kişi, en az 30 dakikadan beri tam bir ruhsal ve bedensel dinlenme içinde olmalıdır.1 saat içinde kahve ve 15 dakika önce sığara içmemiş olması lazım. Tansiyon yükseltici ya da düşürücü ilaçları içmemiş olması lazım. Ölçme sessiz ve ılık bir yerde yapılmalıdır. Tansiyon her iki koldan yapılmalı, 20 yaş altındakilere bacaktan ölçülmelidir. İlk ölçme en az 5 dakika yatan hastanın kollarından yapılır. Sonra hasta oturtulur, oturan hastanın küçük tansiyonu hafif artar, büyük tansiyonu aynı kalır. Oturduktan hemen sonra ve 2 ve 5 dakika sonra tansiyon ölçülür. Ve en sonunda hasta ayakta dururken basınç ölçülür, kan hacmi azalmış ve damar daraltıcı sinirler bozuk olan hastalarda ayağa kalkınca tansiyon düşer, baş dönmesi olabilir. Bunu da göz önünde bulundurulmalıdır.
Civalı manometreler, çok doğru ölçer, borularındaki hava ve civa kopçağı olduğu sürece hata yapmasına imkân yoktur. Yaylı manometreler ise zamanla gevşeyebilir ve bu nedenle 6 ayda bir civalı manometrelerle karşılaştırılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder