4 Mart 2012 Pazar

ABD’li stratejistlere göre Türkiye’nin 2050′deki Toprakları


ABD’li stratejistlere göre Türkiye’nin 2050′deki Toprakları



ABD’Lİ STRATEJİSTLER 2050 TÜRKİYE’Sİ İÇİN NE ÖNGÖRÜYORLAR?  George Friedman, bütün dünyanın gündemine bomba gibi düşen Gelecek 100 Yıl “21. Yüzyıl İçin Öngörüler” kitabında “21. yüzyılda ihtiyarlayan Avrupa, bugün elinin tersiyle ittiği Türkiye’nin genç nüfusunu çekmek için “promosyon” yapar hale gelecek. AB -hâlâ var olacaksa- tam üyeliği Türkiye’ye altın tepside sunacak. Aynı şey ABD için de geçerli olacak. Meksika’nın genç nüfusuna “bonus” dağıtacak.” diyor. Ve 2040′lı yıllardaki Türkiye’nin dünyadaki yerini anlatmak için Türkiye’nin haritasını sunuyor.
21. yüzyılın yeni büyükleri
Friedman “21. yüzyılın “süper devleti” gene ABD olacak. Avrupa çağı kapanıyor. Amerika çağı daha yeni başladı. Diğer büyük güç Japonya olacak.Rusya bir kez daha dağılacak. Hindistan da umut vermiyor.
Çin’in dünyaya açılışında bu bir “ilk” değil. Daha önceleri olduğu gibi gene çökecek. Ya 21. yüzyılın yeni büyükleri?.. Bunlar Türkiye, Polonya ve Meksika olacak.” diyor.
George Friedman kimdir?
1949 yılında Macaristan’da doğan Friedman, aynı yıl ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti. City College of New York’ta siyaset bilimi üzerine eğitim alan Friedman, daha sonra Cornell Üniversitesi’nde “Devlet” üzerine doktora yaptı. Friedman, doktorasının ardından 1974-1994 arası Dickinson College’da siyaset bilimi dersleri verdi.
“Amerika’nın Gizli Savaşı” ve “Savaşın Geleceği” gibi kitaplarıyla tanınan, Stratfor adlı stratejik danışmanlık şirketinin kurucusu olan Friedman, yeni kitabında Türkiye’nin balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu gibi kaos coğrafyalarının ortasında bir istikrar platformu olduğunu ve Türkiye’nin ekonomik ve askeri gücü arttıkça bölgedeki etkisinin de artacağını yazıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder