26 Eylül 2012 Çarşamba

BESİN ZİNCİRİ


BESİN ZİNCİRİ 1BESİN ZİNCİRİ 2Madde ve enerjinin bir canlıdan ötekine yiyecek biçiminde aktarılma dizisi. Canlılar arasındaki beslenme ilişkileri, bir zincirin halkaları biçiminde düşünülebilir. Bu zinciri “üreticiler”, “tüketiciler” ve “ayrıştırıcılar” oluşturur. Besin zincirinde, aynı zamanda bir canlıdan bir başkasına enerji de aktarılır.
Her besin zinciri Güneş’le başlar. Güneş enerjisi, yeşil bitkilerin (üreticiler) fotosentez yapmaları sırasında besin maddelerine bağlanır. Bu zincir aşağıdan üreticilerden başlayarak yukarıya tüketicilere doğru devam eder. Besin zinciri bir ekosistemde kimyasal maddelerin dönüşümünün açıklanmasında ve enerji akışını belirlemede yararlıdır.
Bir beslenme zincirinde en çok dört ya da beş basamak bulunabilir. Besin zincirinin halkalarını oluşturan her canlıda, ısı biçiminde bir enerji kaybı olur. Örneğin kalabalık bölgelerde yaşayan insanlar, tahıl yiyen hayvanlar yerine, doğrudan tahılla beslenmeyi tercih ederler. Bu sayede besin zincirinin bir halkasını azalttıklarından toplam yiyecek miktarını azaltmış olurlar. Besin zinciri kısaldığından son tüketiciye ulaşan enerji miktarı da artmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder