29 Eylül 2012 Cumartesi

BİRMANYA


BİRMANYA BAYRAĞIBİRMANYA FİZİKÎ HARİTASIBİRMANYA SİYASÎ HARİTASIResmî adı Birmanya Cumhuriyeti’dir. Kuzeyde Tibet, doğuda Çin, Laos ve Tayland, Güneyde ve batıda Bengal Körfezi, Pakistan ve Hindistan’la sınırlanmıştır. Yüzölçümü 678000 km2 olan Birmanya’nın, başkenti Rangun’dur. Resmî dili Birmanca ve İngilizce olan ülkede Budizm, İslâm ve Hindu inanışları hâkimdir.
Birmanya sınırları içinde, Arakan, Yoma, Kaçinler sıradağları, Tibet’ten Bengal körfezine kadar, birbirine paralel olarak uzanır. Bu dağların yükseklikleri 6000 metreyi bulur. Orta kesimdeki vadiler çok verimli topraklarla kaplıdır. Nüfusun çoğunluğu burada yaşar. Ülkenin en büyük ırmağı İrravadi’dir. Tropikal iklimin hâkim olduğu ülkede, yüksek dağlarla kaplı kuzey bölgeler daha sert bir iklime sahiptir. Güneydeki bölgelerse yıl boyu sıcak ve yağışlıdır. Muson yağmurları ülkenin iklimi ve bitki örtüsü üzerinde son derece etkilidir. Ülkenin büyük bir bölümü sık ormanlarla kaplıdır. Ülke ekonomisini pirinç ve daha çok petrol üretimine dayalıdır.
Tarih öncesi çağlardan bu yana yerleşim yeri olan Birmanya’ya Avrupalılar ancak 1700′lü yıllarda ulaştı. Ülke 1889′da İngiltere’nin kontrolü altına girdi. 1937′ye kadar Hindistan’ın bir eyaleti olarak yönetildi. İkinci Dünya Savaşı’nda Japon işgaline uğradı. 1948′de bağımsız bir ülke oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder