5 Eylül 2012 Çarşamba

                          Kaygan Olan Buz Değil Sudur

 
 
Bir insanın parke üzerinde kayarak düşme olasılığı, halı üzerinden kayarak düşme olasılığından daha fazladır. Bunun sebebi sürtünmenin halıda daha fazla olmasıdır. Ancak söz konusu buzlu bir yüzey olduğunda farklı bir durum ortaya çıkar. Çünkü buz pateniyle kayılan alanlardaki buzlar pürüzlüdür. Bu da patenin daha hızlı kaymasını sağlar. Bu da buzun düz olduğu için kaygan olduğu düşüncesini çürütür. Buz pateni örneğine dönecek olursak; bu paten buza uyguladığı basıncın etkisiyle geçtiği noktalardaki buzu eritir ve su tabakası oluşturur. Bu da patenin daha hızlı kaymasını sağlar.


Buz patenlerinin uçları oldukça incedir. Bu da basıncın çok daha fazla artmasını sağlar. Bu alanların pürüzlü olması da patenin bu pürüzlü noktalara çarpma olasılığını arttırır. Böylece buz daha çabuk erir ve hıza doğrudan bir etki yapar. Yani kayganlığı arttırır. Örneğin topuklu ayakkabı giyen insanların buz üzerinde kayma olasılığı daha fazladır. Çünkü topuklu ayakkabının buza uyguladığı basınç daha fazladır. Kısaca, buzun kayganlığı onun düzgün bir yüzeye sahip olmasından değil, ona uygulanan basınçtan kaynaklanır. Daha uç bir söylemle; aslında buz üzerinde değil, buza uygulanan basınçla  eriyen                                                                                         buzun oluşturduğu su üzerinde kayılır.

1 yorum:

  1. Genel kültürünüzü geliştirmek, bilim hakkında bilgi edinmek ya da teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek isterseniz tek yapmanız gereken Kertenkele linkini tıklamak. Site üzerinden aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil